Zakłady Mięsne Pomorskie SKIBA - Wędliny, Wyroby Garmażeryjne, Tusze i półtusze, Wołowina, Wieprzowina
Peczak z kasztanami i pestkami sonecznika 5 web3

Pęczak z kasztanem i pestkami słonecznika


Składniki:

-       200 g kaszy pęczak

-       300 g kasztanów

-       100 ml śmietanki 30%

-       100 g słonecznika

-       ½ pęczka natki pietruszki

-       1 jabłko

-       200 ml cydru

-       sól pieprz

Przepis:

Kasztany - przed pieczeniem lekko nacinamy skórkę następnie pieczemy ok 1 h w temperaturze 160 C. W tym czasie gotujemy kasze pęczak razem ze słonecznikiem. Kiedy kasza wystarczająco zmięknie dodajemy pieczone obrane kasztany, pokrojone jabłko w kostkę oraz cydr. Na końcu dodajemy śmietankę i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pierzem.


Wróć